fbpx

Een ei is een veelzijdig product. Je kunt ‘m koken, hard of zacht, pocheren, bakken als spiegelei of klutsen als omelet of roerei. Hoe eet jij je eitje het liefst? Als je het mij zou vragen, kies ik voor klutsen. De overige bereidingswijze kies ik namelijk nooit. Ik vind het niet eens lekker! Ondanks dat het ingrediënt hetzelfde is, vind ik de bereidingswijze helemaal niks. Wellicht denk je dan, wat zonde, je weet niet wat je mist! Zou kunnen. Of is het juist goed dat ik keuzes hierin maak?

Want als je het zou vergelijken met jezelf… je zou ingezet kunnen worden met je talent voor organiseren, vind je dan alles wat met die kwaliteit te maken heeft leuk? Is het organiseren van een feest even leuk als het organiseren van administratie? Of is organiseren van de was net zo uitdagend als het organiseren van een groot project? Het maakt nogal wat uit hoe je talent wordt ingezet, of te wel wat de bereidingswijze er van is, of het eindresultaat ook lekker en leuk is.

Wat is jou talent/ jouw unieke ingrediënt? En waar en wanneer komt dat het beste tot zijn recht? Welke bereidingswijze zorgt voor het lekkerste resultaat?

Waar zijn we eigenlijk goed in? Wij nuchtere Hollanders vinden het ‘heel normaal’ wat we doen en zien dat helemaal niet als iets speciaals waar je in uitblinkt. Erkennen dat je ergens een talent in hebt, is soms al een hele kluif.

Op de barricade

Laat staan dat we dan op de barricade gaan staan om te verkondigen dat we goed in zijn. Kortom, we weten dan misschien al wel wat ons talent is, maar gaan we er dan ook nog wat aan doen? Van jongs af aan hebben we vooral geleerd om ons te focussen op wat niet goed gaat. Het zit zo ingebakken, dat zelfs als ik communicatietraining geef, deelnemers steevast komen met een leerdoel waarbij ze iets willen leren wat ze nog niet kunnen. Ik vraag dan altijd, maar wat kan je al wel goed, en waar wil je juist nog beter in worden? Ik zie ze mij dan steevast met verdwaasde blikken aanstaren. Bijzonder toch?

Talenten benutten

Hoe mooi zou het zijn als we kunnen leven en werken vanuit onze talenten en daar energie uit halen, in plaats van werken aan onze verbeterpunten wat een berg energie kost. Ik word er in ieder geval niet blij van. Ik kies er dus voor om mijn talenten zo in te zetten dat ik er een blij ei van wordt!

 

Wil je jij ook als blij ei door het leven? Maar lig je nu als verschrompeld omeletje in de pan aan te bakken? Maak dan nu de keus om drastisch andere beslissingen te maken! Ga samen met aan de bak!